Säläisjärvi

Taustietoja järvestä

SÃ???Ã??Ã?¤lliSäläisjärvi on 66 hehtaarin alainen ja keskisyvyydeltään noin kaksi metriä. Syvimmät kohdat yltävät neljään metriin. Järvessä esiintyy kirjolohta, taimenta ja siikaa, joiden kannat pidetään yllä poikasistutuksin, sekä luonnonvaraisena ahventa, haukea ja madetta. Rantaviivaa riittää n.3.2km ja matalarantaisessa järvessä monet kalastajat joko kahlaavat rannan tuntumasta syvemmälle tai soutelevat edemmälle.

Säläisjärven tumma vesi on humuksen värjäämää, sillä järveä ympäröivät kangasmetsät ja suot. Säläisjärvi on eräänlainen tekoallas, sillä 1979 Närpiönjoen vesistöjärjestelyn yhteydessä sen pintaa nostettiin rakentamalla kivivalli ja säännöstelypato järven pohjoispäähän. Tämä nosti Närpiönjokeen työntyvän järven vedenpintaa kahdella metrillä. Itäranta ja järven kumpainenkin pääty ovat suosittuja ottipaikkoja, mutta tasaisen pohjaprofiilin takia tärpin voi kuitenkin saada missä tahansa järven osassa.

Istutustoiminta aloitettiin Säläisjärvellä 1980-luvulla ja nykyään vuoden aikana istutetaan noin 5000 kiloa rasvaeväistä kalaa. Keskimääräinen saaliskalan koko on noin 1 kg. Kaikki kalastusluvista saatavat tulot käytetään uusiin istukkaisiin, mikä takaa kalastajille hyvät saaliinsaamisen edellytykset. Keskimäärin Säläisjärvellä käytetään 4500 lupaa vuodessa ja kalastuskausi kestää koko vuoden. Kirjassaan Säläisjärvestä kirjoittanut Jari Tuiskunen1 suosittelee vieheeksi matalauintisia vaappuja, lusikoita, lippoja ja jigejä, joiden kooksi riittää maksimissaan 8 cm. Rannalta kalastavan kannattaa kiinnittää huomiota vieheidensä pitkäheittoisuuteen. Tummavetisen järven kaloille sopivat erityisen hyvin räikeät karamellivärit.

Järven ympäristöstä löytyy luontopolkuja, lenkki- ja hiihtoreittejä sekä grillikatoksia, jotka ovat kalastajien sekä leirintäalueen vierailijoiden vapaasti käytettävissä.  Jurvan keskusta on noin 2 km päässä.

Säläisjärvi on Kurikan kaupungin omistama ja sen nimeämä kalastustoimikunta hoitaa kalastamiseen ja veden laatuun liittyvät asiat.

Kalojen vuosittaiset istutusmäärät:
–    kirjolohta n. 4500 kg
–    siian poikasia 3000 kpl
–    taimenta n. 200 kg